parasiter

just nu sitter vi och skriver om parasiter och betasvård. på morgon blev det ännu ett pass med rappen som skötte sig riktigt fint. efter skolan så blir det att skritta en sväng med aktiven så han får koppla av och bara ta det lugnt idag efter det rätt jobbiga passet igår. tror kanske det blir barbacka till och med. har faktiskt inte mycket att skriva för tillfället. bilden nedan visar lite parasiter som vi jobbar med just nu, usch... vi hörs!


less

oj så tokig min häst är.. idag var han jääääätte spänd och tittig. försökte bara rida på som vanligt men fick ingen respons alls. han bara gick med huvudet rakt upp i luften och blåste och hade sig. 
skulle ta några skutt på 60cm, och det gick ju inte som jag ville de heller. utan han la in högsta växeln och full galopp mot hindret, kastade sig över och bara flamsade på efter. men efter några gånger så lugnade han faktiskt ned sig och det gick med många om och men ta sig över 2 hinder efter varann i hyfsat lugnt tempo. 
och han bockade rätt mycket hela passet också.. nä fy vad less jag vart på honom idag, det är sånna här dagar jag undrar varför jag ens försöker, men dock så är han ju faktiskt världens finaste dem flesta dagarna om man tänker efter. hoppas det är vårkänslorna som spökar.



någon sorts blandning

det blev att rida rappen på morgon och hoppade strömsholmsfollan med honom. nu har vi slutat och jag ska ut med aktiven. det blir att rida dressyr och lägga in några hopp då och då för att få honom så lugn som möjligt.
nu har jag även lyckats beställa ryttarlicensen efter massa tjaffs kring det. så nu är stressen äntligen borta!
har inte sagt det ännu men jag ska ju tävla den 31 mars, någon som vågar gissa på vem?

nu ska jag skynda mig ut i stallet så jag hinner rida medans solen skiner, vi hörs!


DU&JAG

måste lägga upp denna bild bara för att han är så fruktansvärt söt!



rappen&pysen

sitter nu i stallet efter att ha gett aktiven sitt morgon foder. vi har ntligen stallvecka igen så dagen kommer att tillbringas här i stallet. 
tror nog att jag ska rida aktiven nu första timmen då vi börjar eftersom det inte finns ridbara skolhästar åt oss alla. om det blir så att jag rider honom så blir det nog lite hoppning eller dressyr skulle jag tro. nu när han har fått rasa av sig hela veckan så borde han faktiskt vara lugnare att hoppa nu.

tänkte iallafall visa vilka pysen och rappen är som jag har hjälp till och ridit under veckan, så här kommer bilder på dom.
TROLLPYSEN
RIPADALS RAPP

fynden

i brist på annat tänkte jag lägga upp bilderna på det jag fyndade på royal för ett tag sedan.

västen från jackson 200:- ord. pris 400:-


pikén från hv polo, 200:- ord. pris 400:-



klappat och klart

nu är vi i princip klara i stallet, ska snart ta in aktiven och dom få andra hästarna som är kvar ute så vi kan börja bege oss hem. allt har gått bra med hästarna idag, jag red btw pysen lite grann också. kan lägga in bilder på det senare.
aja ska plocka in hästarna nu så vi får höras senare, jag kanske har internet fixat tills ikväll!:D

vila

sitter i stallet med amanda och degar. vi har redan gjort klart allting och nu ska vi vänta tills hästarna har ätit klart osv innan vi kan fara ut och rida. tror kanske vi käkar lunch före också.
idag ska iallafall aktiven få en välförtjänt vilodag eftersom han har gått ganska ordentligt denna vecka. istället så ska rappen få komma ut e sväng. kanske vi även hinner knäppa några kort som kan visas senare.

tror det blir ett varv runt slingan och sen avsluta med lite dressyr. men vi får se hur det blir senare.
förresten, igår kväll när vi var i stallet, just när vi kom till baka med palmen och aktiven så såg vi att vi hade en besökare i foderladan. våran stamgäst bambi. haha nä men det var ett litet rådjur som stod och käkade i höet fyy så söt den är. önskar man kunde lyckas knäppa något kort på den nån gång. vi får se kanske den kommer tillbaka ikväll så man får chansen!

bild från google.


jobbig morgon

steg upp 05.30 i morse, pappa skjutsade mig till stallet så jag var där klockan 6. det pga att jag skulle ta ut och mocka år alla skolhästar och aktiven innan jag började skolan klockan 9. jag var sjukt stressad eftersom jag inte trodde att jag skulle hinna med allt så jag jobbade tydligen på ganska fort, för jag var klar med allt 07.55.

idag ska jag iallafall göra ett försök till att rida dressyr med aktivisen. nu har han fått motionsträning både igår och i onsdags så nu borde han faktiskt vara lugnare iallafall.
det blir nog att rida rappen lite i helgen också kanske även idag, när han inte har någon som rider eller kör för tillfället så är det bra att han får röra sig lite.
jag kommer att tillbringa hela helgen i burträsk eftersom jag och amanda jobbar, så det blir mycket tid i stallet.

men nu ska jag fokusera på lektionen, vi hörs!

saknar min fina seppy, glömmer dig aldrig♥

jag ser det snöar

åååh, nu har det börjat toksnöa.. tycker verkligen inte om att rida i sånt här väder. men nu är det iallafall avgjort vad jag ska göra med honom idag. det blir att rida motion och låta honom springa på ordentligt. det är klibbsnö så det kommer att klibba under hovarna om jag ska rida dressyr.

funderar på att köpa ett swarovski pannband åt aktiven, eller inte ett äkta dock för dom pengarna skulle jag faktiskt inte lägga ut på ett pannband..

vårkänslor?

aktiven har börjat bli väääldigt sprallig och tjollrig. jag tror det är vårkänslor som har börjat sprida sig i kroppen på honom. eller det är vad jag hoppas iallafall.
igår var han vild när vi hoppade, jag fick knappt stopp på honom och gud vad han bockade och höll på.
jag red förresten rappen igår också, vi hoppade ett räcke på 50 cm och rullade några gånger på det. han har faktiskt börjat bjuda mot hindren nu bara efter två gånger. tror han tyckte det var rätt kul att prova på något nytt. ska nog mest troligt rida honom på måndag på då vi har stalldag.

hur som helst så vet jag inte vad jag ska göra med aktiven idag. antingen ska jag låta honom rasa av sig eller så ska jag trötta ut honom med dressyr.. svårt val då det finns för och nackdelar med båda sakerna.

nu ska jag som vanligt försöka fokusera på lektionen en stund, vi hörs!


BILDER

här får ni ett smakprov från dagens hoppträning!




hööks

nu har min beställning kommit från hööks, jag vet faktiskt inte om schabraket kommer att se bra ut på honom det var lite ljusare än vad jag hade förväntat mig. men orkar inte skicka tillbaka det, blir det riktigt fult så får jag väl säjla det. men bootsen och huvan tror jag ska bli jätte bra faktiskt. det blir att premiär använda huvan på måndag.

jag vet inte om jag har nämnt det men jag har ju varit hos doktorn efter att ha haft ont i bihålorna i drygt en vecka. där fick jag veta att dom är väldigt svullna och fick med mig en nässpray hem. men den har inte hjälp särskilt mycket så jag måste käka ipren dagligen.. alltså det går som inte beskriva hur ont det gör. men det känns som om något försöker pressa sig u genom min panna.. är sjukt less på det nu så hoppas det går över snarast!

eftersom jag inte har min dator så får det bli en bild på finisarna jennifer och sam.

härliga tider

just nu verkar aktiven ha en väldigt bra period då han var riktigt fin igår också. det vart 6 trav intervaller på 400m. sedan la jag ner honom en stund på ridplanen. ruskigt fin var han, från att ha gått snabba intervaller till att bli så lugn och fin när jag lägger ner har han aldrig varit. riktigt kul var det!

hinner tyvärr inte rida idag eftersom jag ska till min pojke och då måste jag ta en buss som går vid 2. och måste även hinna in på royal och hämta skydden och bootsen.

på tal om ingenting så ska jag ju iväg till sundsvall på praktik snart, ska till några systrar som har hoppstall och ridskola. det ska nog bli jätte kul. dock så måste aktiven stå i 19 dagar men han får sig en liten semester. det mår han ej dåligt av. han får fara hem till pappa och stå med sin lilla flock där han trivs så bra.

nu ska jag försöka lägga lite fokus på lektionen, vi hörs sen!


dubbelpass

igår vart det som sagt dressyr med min stärna, och han var verkligen en STJÄRNA. riktigt grym var han. mjuk och fin i sidorna lätt och trevlig i handen och gångarterna. red bara mjukgörande och tempoväxlingar och efter ca 15 minuter så skuttade jag över bågen som jennifer och amanda hade byggt upp inför deras markarbetsträning som jag skulle hjälpa dom med senare. han var klockren genom bågen, höll galoppen och bjudningen super bra!
blir så stolt över hjärtat♥

det blev även ett andra pass på skolans ponny, rappen. red då tillsammans med jennifer, guldet, amand och galliano. han var faktiskt riktigt duktig trots att han inte är så supervan vid bommar. 
kvällen var hel lyckad enligt mig iallafall!

dagens pass för aktiven blir intervaller, det var ett tag sen nu. tror han kommer bli överlycklig då han ääälskar att springa fort. men nu ska jag vara social med folket som sitter här. 



UNDERBART

var ut för en stund sedan och gav aktiven lunch och oj så härligt väder det är idag!
ska skynda mig att göra klart det jag har kvar att göra nu på skolan sen blir det ut att rida. hoppas hästen är lika fin idag som vädret, då är dagen fulländad.

fick även ett sms från royal att benskydden och bootsen har kommit fram så det blir eventuellt att fara och hämta dem senare idag om jag hinner annars blir det nog på fredag.
men nu vart jag stressad så nu ska jag skynda mig ocg göra klart så jag hinner ut med aktivos medans solen skiner.


lite smått galen

igår var aktiven över laddad då jag skulle longera honom, han bara sprang och i princip vägrade stanna, och det gick bara fortare och fortare. tillslut så gick han faktiskt omkull IGEN. andra gången nu vid longering. men han ställde sig bara upp igen som om inget hade hänt och inget sår eller något fick han. idag har jag tänkt rida ett ordentligt dressyr pass för att han ska bli lite slut. det blir mycket tempoväxlingar och mjukgörande för att få honom både mjuk och uppmärksam.

jennifer tipsade mig om att läsaq detta, och nu tycker jag att ni som faktiskt läser min blogg kan ta en titt på denna anons! http://www.ponnysanning.se/?p=4862


film

i brist på saker att skriva så får ni markarbetsfimlen från sara kursen.

seppy

idag är det ingen rolig dag, för det är seppys sista dag i livet..
hon har epilepsi som har blivit så kraftig nu på senaste tiden, hennes senaste anfall (tisdags) varade i 2,5 timmar vilket inte alls är okej. hon mår dåligt av sin sjukdomm och nu har jag tagit det jobbiga beslutet. tyvärr så ingår sånna beslut när man är djurägare, det är nog det tuffaste beslutet jag någonsin har tagit. men trors allt så är det bäst för henne.. 
det känns förjävligt att det ska bli såhär, men hon kommer alltid finnas kvar inom mig. i mitt hjärta kommer seppy alltid ha en speciell plats! finns ingen hund som henne. 
snart är tiden slut, så nu ska jag tillbringa resten av den tiden med henne. vi hörs senare.

varning, tråkigt inlägg!

stor del av dagen har jag tillbringat i stan med mor min. jag köpte två oranga tröjor och ett halsband. tröjorna är tänkt till det orangefärgade schabraket som jag beställde igår! köpte även en present till elin (min brors flickvän) som har fyllt år. for även förbi hos mormor en sväng. 
nu ikväll har jag bara sett gladiatorerna, busat med seppy och färgat och klippt mammas hår. 
jag har faktiskt egentligen inget vettigt att skriva meeeen nu vart det någon rad iallafall, hörs sen!

picture

här ska ni få se några bilder på min förra ponny manolito.
arab/shettis f. 1999. finaste ponnyn i världen, saknar dig!!

beställt

nu har jag även beställt lite grejer från hööks, det blev det oranga schabraket från goldmedal, röda boots och en brun simpel huva. ska brodera huvan senare så den blir lite speciell. 
hoppas bara grejerna passar nu!



nä, inga mer renar..

träffade på renar idag när jag red igen, aktivens värsta fiender verkar det som. han är verkligen jätte rädd för dem.
men det gick bra ändå, han var dock spänd hela vägen men han försökte inte sticka eller något så det gick bättre än sist iallafall.

som sagt så var jag ju på royal och lämnade igen remonten, beställde även hem en likadan fast i full. fick även veta att mina benskydd som jag beställt kommer att komma snart. 
fick hur som helst med mig en väst, en piké och lite hästgodis hem. västen från jackson och pikén från hv polo. det var på rea så tyckte det var värt pengarna, 400:- kronor vart det tillsammans!
lägger upp bild på det senare kanske.




sista "lektionen"

nu har vi sista lektionen, klockan 12 är det lunch och och ska jag ut i stallet och göra klart allt för ikväll och sen ut och rida innan jag ska till royal. jag måste byta remontnosgrimman som jag köpte eftersom den var för liten tyvärr..
kanske hittar något annat roligt att köpa med mig hem också. jag funderar faktiskt på att köpa något nytt schabrak för omväxlingens skull. alltid roligt med en ny färg!

skriver mer när jag kommer hem!
här har ni en bild på min kära hund, Seppy!♥

äntligen

nu.. ut i stallet!

lydnadsträning

idag har jag tänkt träna från marken med aktiven. det blir att få honom att följa minsta lilla steg jag tar, både framåt och bakåt och åt sidorna. vi har tränat en del tidigare och han är redan rätt duktig men det är nyttigt för att stärka "bandet" mellan oss.
vi ska hålla till på ridplanen, då får vi se vad riktigt vi kan hitta på att träna. nu ska jag som vanligt försöka fokusera litegrann på lektionen, vi hörs!

gårdagen

övningen igår vart bågen med volten som jag har lagt upp tidigare. dock red jag utan volten eftersom han faktiskt landade i galopp efter första räcket. så red alltså bara en båge med 2 räcken.
han var gudomligt fin faktiskt, det märks att han har börjat uppskatta hoppning mer och mer. han blir så taggad och lite busig när jag hoppar nu för tiden.
igår var faktiskt första gången som han lyckades hålla galoppen mellan två hinder, jag blir så stolt över lillgubben!


hoppning

aktiven var riktigt riktigt fin igår när jag longerade, riktigt avslappnad och mjuk. dock fick han sina bus il men i stort var han fin.
idag blir det ett hopp pass tillsammans med amanda och galliano. det blir bara små hinder typ 60-70 cm. vi har inte bestämt vad vi ska hoppa än men det kommer vi väl på någon gång under dagen.
kan skriva senare då vi har funderat ut vad övningen blir för något!


när jag drömmer mig bort på lektionen

saker jag skulle vilja ha.. 
från CHEVAL RIDSPORT

















8. en ovisad bild


tokig häst

när jag kom upp till stallet i morse och skulle ta ut aktiven så var han galen, han väntar alltid så snällt medans jag tar på grimman osv men idag var han typ näst intill tokig. tror han har varit ute lite i helgen och att han är lite förvirrad efter att ha bytt box i helgen också. mikaela som jobbade i helgen ringde mig och sa att hon hade bytt box åt honom eftersom hans vattenkopp har börjat läka så att hela hans box var dyngsur..

tror att dagens pass blir motion runt risnäs så han får rasa av sig litegrann, det verkar vara behövligt!
men nu ska jag fokusera lite på lektionen och skriva om havsörnar haha, vi hörs:)

från början

nu tänkte jag visa er några år tillbaka i tiden, från min första ponny till  min nuvarande häst!

det började när jag var 3 år, 1997. då fick jag min första ponny Näsvallens Biggan "Bella" som var en shettlandsponny.



Bella var dräktig när vi köpte henne så bara några månader senare så fick hon ett föl som vi döpte till High Fork Buckaro. Honom sålde vi dock som unghäst till en annan ida som äger honom än idag!

(BILD LÅNAD AV IDA LINDBERG)

(1999) Tiden gick och på gården fanns även andra hästar, alltså carinas araber. Vi hade en arabhingst vid namn Morio som stod i en enskild hage. Men min lilla shettis smet in i hans hage.. och så blev min älskade High Fork Manolito till. Han vart en så kallad sharab, shettis och arab. Han var mitt lilla stjärnskott, världens finaste ponny. Honom hade jag till januari 2010 då jag hade tränat honom till tävlings form men fick ej tävla pga min ålder så fick han flytta till en flicka i lövånger.




Innan Manne blev såld så började jag rida en ponny åt en kompis. (jag hade henne på foder) Hon var en korsningsponny som hette Ibiza. Riktigt trevlig ponny var hon, jag tävlade henne några gånger i både hoppning och dressyr. Men så bestämde sig sofia (ibizas ägare) för att sälja henne till en tjej i boden.



När Ibiza hade flyttat så började jag rida en av våra egna hästar  (början på 2010), La Bombina (arabiskt fullblod) helt klart den finaste hästen att titta på. Men skenet bedrar tyvärr, hon var och är fortfarande en lömsk och oberäknelig ponny. Ena dagen kan hon vara en ängel och den andra rena helvettet. Som ni kanske kan ana så gick allt bra till en början. Hon skötte sig riktigt fint men sedan började jag flyga med tätare mellanrum och sen kom dagen då jag fick mig en riktig fulfärd och då fick jag inte rida henne längre.



När jag slutade rida bombina så började jag rida våran gamle herre Wirex istället även han arab. Han är en riktig klippa. Snäll som tusan och tycker att det mesta med lite fart är jätte roligt! Jag red och tränade honom och även han vart riktigt riktigt fin. Men när vi var på topp så fick han bekymmer med en hovböld som inte ville ge sig så han blev ståendes i 1 år utan förbättring. (2010-2011) Han har än idag problem efter det där..



Under tiden wirex var dålig så började jag rida våran tredje och sista häst som även hon är arab, Pantera. Henne hade jag på skolan (Naturbruks). Hon var en mycket speciell ponny det krävdes mycket bestämd men vänlig hantering av henne. Vissa på skolan blev bitna av henne och hon klarade inte heller av de andra hästarna som stod bredvid i hagen så hon stegrade, kastade sig och sparkade mot de andra när jag tog ut henne i hagen så tillslut orkade jag inte med henne längre så hon fick flytta hem igen. Hon är nu såld som avelssto till Marita!



När jag skickade hem Pantera så hade jag ingen häst på ett tag, men tiden gick och jag fastnade mer och mer för en av skolans hästar Aktiv Natur som jag nu faktiskt äger idag! Vi tränar dressyr och hoppning nu och siktar på att ta oss ut på någon liten tävling till våren! ÄLSKADE HÄST♥








usch och fy för..

TAL..... jag får inte ihop något vettigt tal alls. jag har mina åsikter men får inte ihop dom på ett sätt så att folk skulle förstå vad jag menar, nä att skriva är inte min grej.

här har ni en del av mitt värdelösa (argumenterande?) tal..

"Sen har vi den här regeln som säger att man inte får tävla ponny efter man har fyllt 18 år. Det tycker jag är en riktigt konstig regel eftersom det finns väldigt kortväxta människor som tävlar. Till exempel jag som bara är 155cm lång får inte tävla ponny efter det här året, även fast min längd passar bäst till en ponny i kategori C till D. Det jag menar är att jag som faktiskt vill fortsätta tävla måste upp på en fullstor häst även fast dem egentligen är för stora för mig att rida. Jag tycker istället att man ska gå efter vikt och längd gällande tävling för ponny. Även på hästsidan kan dem göra regler för att stora och långa människor inte får ha en för liten häst."

måste iallafall fortsätta skriva på de där och mest troligt ändra massor.. btw så jag ska förhoppningsvis fixa internet till lägenheten nu i veckan! aja vi hörs tjing.

7. valfri bild på dig och din häst/ponny


vintertips!

eftersom att IDA inte uppdaterar sin blogg så tänkte jag göra det åt henne och komma med lite vintertips så här i den värsta kylan!
Vi som har hästar har dem ju oxå om det är -35 grader och då krävs nästan mer "omskötsel".
Lite tips då:
♥ Använd mycket kläder, lager på lager. Själv har jag 2 par underställ både byxor och tröja, en tjocktröja, dunväst, mjukisbyxor, ett par sockar som är till för att hålla värme samt tjocksockar. Över det har jag en go-overall, vinterskor, mössa, fingervantar och ett par riktigt rejäla vantar över. Faktum är att det kan faktiskt bli varmt när man är igång då!
Se till att täcka hästen lagom, för det ger inte att lägga på typ 5 lager täcken. Bättre att köpa ordentliga. Själv har jag nu när det är såhär kallt ett innetäcke med hals+ett riktigt tjockt vintertäcke med hals. Under nätterna (vi ha kallstall) har min häst innetäcket med hals+ett thermoinnetäcke över.
Jag är väldigt noggrann med att hästen får vara utan täcke ett tag(typ borstar osv) för att pälsen ska få andas, samt att täcka om några gånger per dag så det inte glider bakåt eller liknande.
Ansträng inte hästen så mycket, tycker i alla fall jag. Man känner ju själv hur jobbigt det är att andas i denna kyla och tänk då på hästarna som har större lungor att fylla. Jag gör inget annat än att skritta om det är över -20 ungefär. Under dessa riktigt kallperioder promenerar jag mycket för att det blir iskallt att bara sitta och skritta, då håller man värmen bättre genom att gå!
Se till att hästarna får mycket vatten, eftersom de ofta blir väldigt törstiga när det är såhär kallt. Gärna ljummet vatten är bra.
Öka hö-givan, det är väl det viktigaste tycker jag. Om inte hästarna har fri tillgång, så se till att öka på rejält ju kallare det blir. Det tar mycket energi att hålla värmen. Under dessa riktiga kalldagar har jag ökat med ca 7 kg hö/dag.
Varsogod ni tappra personer som fortfarande kikar in här trots att IDA inte uppdaterar. Så tänkte att jag får väl ta tag i saken själv. På återseende kanske ;)
finis IDA

6. bild/film från årets bästa tävling

eftersom jag ej har tävlat något i år så blir det från den senaste tävlingen vilket är klubbmästerskapet med de vriesje's boy "virre" min lilla favorit ponny som ägs av kdrf.

stressigt inlägg

nu har det blivit riktigt kass uppdatering här, men har verkligen inte haft tillgång till internet senaste veckan. 
har egentligen inte tid att skriva nu men kan ju iallafall meddela att aktiven är nu offeciellt min!
har blivit en lugn vecka för honom eftersom det är och har varit så fruktansvärt kallt, igår var det -38 hos morsan. det känns varken kul eller är särskilt bra att rida något ansträngade i denna kyla. huvva säger jag bara. jag hoppas iallafall att det blir varmare nu i veckan. 

hur som hälst så måste jag skriva vidare på mitt tal som jag ska hålla för klassen nästa vecka tror jag, ska tala om mina åsikter om ridsportens regler osv, om nu någon ville veta det haha. hörs sen!



RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu